Historiek Winkel Koerse
Winkel Koerse bestaat al meer dan 165 jaar. Het is en blijft een mijlpaal in de geschiedenis van een klein dorp. In alle bescheidenheid zijn we zelfs van mening dat we hier en daar ook een eervolle vermelding verdienen…
Vele jaren werden de “peerdenloopstrijden” tussen de tramrails of de bussen door afgehaspeld op de gekende omloop. Vaak waren er ook maar enkele (boeren)paarden van de partij. Speciaal voor Winkel Koerse werden die van het land gehaald om enkele rondjes af te malen op de straten van ‘Kapelle’. Het was een volkse dorpstraditie waarbij het beroepsleven op dinsdagnamiddag na de eerste zondag van oktober even stil viel.
De jaren 80
In de tachtiger jaren bleven er in gans België nog maar twee dergelijke paardenkoersen op straat over: Krombeke (ondertussen verhuisd naar de weide) en Sint-Eloois-Winkel. De beruchte “peerdenloopstrijden” doorzwommen heel wat watertjes… En de enkele boerenpaarden werden vervangen door een select dierengezelschap van liefst 40 edele viervoeters: vele jaren terug voornamelijk monté bereden en later vervangen door dravers en sulky’s.
Media aandacht
Het aantal toeschouwers groeide zienderogen. De ruime media aandacht van de kranten en vooral het medium VRT en later VTM televisie liet die mensenzee aangroeien. Het fundament was jammer genoeg gelegd voor onze donkerste periode in het begin van de negentiger jaren. De dierenrechten organisatie GAIA vond het niet kunnen dat paarden konden vallen op het parcours van Winkel Koerse. Door een nooit eerder geziene mediacampagne kwam er door de bevoegde Minister een verbod op de paardenloopwedstrijden op de openbare weg.
Het bestuur van Winkel Koerse zat in zak en as en zag de editie 1993 afgelast van hogerhand. De organisatoren bleven echter niet bij de pakken zitten. Creatief zoekend kwamen ze met het “stijlrijden voor harddravers” op de planken waarbij onze erevoorzitter Louis Ghesquiere (die in augustus 2021 overleed) een indrukwekkende voortrekkersrol speelde. Later volgden de inmiddels beroemde “Boerenpaarden Koersen” en de “Winkel Koerse Junior Jump” die altijd de handen van de toeschouwers op elkaar krijgen. Het zal dan ook voor iedereen duidelijk zijn dat dit de twee grote steunpilaren van de moderne Winkel Koerse werden.
Andere tradities zijn de dubbele sulky’s met daarin Bekende Vlamingen, Bekende Winkelnaars en Bekende Horeca uitbaters. Een aantal namen? Eric Leman, Freddy Maertens, Stefaan De Clerck, Marijn “Boma” Devalck,… en ook wijlen Nesten en Frank Vandenbroucke waren bij ons ooit van de partij. Om dan nog maar te zwijgen van de muzikale optredens van Sergio, Paul Severs, Yves Seghers, Bart Kaell en Sam Gooris of de races van Nico Mattan en jawel Robbie Mc Ewen tegen een paard… Het zal dan ook niemand verwonderen dat we elk jaar 7000 tot 8000 toeschouwers mogen verwelkomen op Winkel Koerse. Een evenement dat altijd gratis was en ook steeds zal blijven!
Na de grootse festiviteiten die we in 2006 in het kader van de 150ste Winkel Koerse organiseerden, is ook Winkel Koerse op zondag blijven “hangen”. Voortaan wordt die prelude ingezet met een een paardjesworp voor de kleinsten vanuit de kerktoren en een heus Winkel Koerse Aperitiefconcert in CC DE L!NK. Kortom, de eerste zondag en de daaropvolgende kermisdinsdag met ons eigen feestdorp op Den Ast zorgen al vele jaren voor een unieke happening en sfeer die je zeker eens “live” moet meemaken.
Sinds september 2011 is er ook een hardcover boek “Winkel Koerse in beeld” op de markt. Meer dan 1000 foto’s tonen de lezer alle facetten van ons jaarlijks paardenstraatfeest. Het fotoboek kost 18 euro (+ eventuele verzendingskosten). Alle info krijg je via mail naar info@winkelkoerse.be .
De toekomst ziet er geweldig uit voor de bestuursploeg van Winkel Koerse. In het najaar van 2019 namen we afscheid van ons eigen lokaal “De Oude Smisse” aan de Gullegemsestraat 79. Gelukkig vonden we een perfecte samenwerking met het Ledegemse gemeentebestuur. Sinds 2022 namen we onze intrek in de nieuwbouw op de hoek van de Gullegemsestraat en de Kortrijksestraat. In dat gloednieuwe complex krijgt onze bestuursploeg een prima onderkomen.